Eldrivna arbetsfordon för fastighetsskotsel

Nytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfri

Nu vill E-TRON elektrifiera fastighetsbranchen med arbetsfordonet PRO Litium 3800 Van. Ett helt elektriskt arbetsfordon med gott om skåputrymme anpassat för fastighetsskötsel. Fordonet är frambyggt likt en lastbil för att maximera skåpvolym och lastkapacitet. Med en svängradie på endast 3,7 meter och en bredd på 130 cm underlättas framkomligheten i bostadsområden med smala gångvägar och trånga passager. 

Fordonet är unikt inom sin kategori med ett skåp som är helt integrerat i chassit vilket ger en extra stabilitet vid körning. Skåpet kan även kundanpassas för att passa fastighetsskötarens behov, som t ex placering av och typ av skåpdörrar eller vilken interiör som ska finnas inuti skåpet. Modellen finns även att tillgå med ett kombinerat skåp och flak eller ett hydrauliskt tippbart helflak.

Tack vare topphastigheten på 30-35 km/h får fordonet framföras med AM-behörighet eller traktorkort vilket underlättar för personal utan B-körkort eller sommarjobbare. Batteristorleken kan anpassas efter kundens behov för att täcka en hel arbetsdag på en laddning.

Huge Bostäder AB som ägs av Huddinge kommun satsar på eldrivna arbetsfordon och är ett av flertalet fastighetsbolag som valt att köpa PRO Litium 3800 Van. Fastighetsskötare Hans Lange har bara gott att säga om fordonet:

– Vi använder fordonen dagligen. Ibland går de från sju på morgonen till halv sju på kvällen på en laddning, och då är det fortfarande 20% kvar av batteriet. Fördelen med fordonen är att de är smala men samtidigt rymliga. Många gångvägar i bostadsområdena har bommar, men den tar sig förbi utan att behöver öppna dom. Skåpet har perfekt storlek. Även fast jag har en fastinstallerad hylla i skåpet med lådor samt diverse verktyg så får jag ändå in ett badkar, säger Hans.

PRO Litium 3800 Van är så nära underhållsfri det går att komma. Fordonets chassi är helt byggt i aluminium och rostfritt stål med en stark AC-motor och litiumbatteri av typen Li-ion (Litium – Järnfosfat) som tillhör den mest säkra, miljövänliga och ekonomiska batteritypen i ett längre perspektiv. Fordonet är dessutom utrustat med standardiserade bilkomponenter.

En stor vikt har lagts på förarens arbetsmiljö där servostyrning, komfortstolar och eluppvärmd framruta tillhör standardutrustningen.

– Vi har sedan lång tid tillbaka skött service och reparationer av elfordon åt flertalet stora bostadsbolag och lyssnat in behoven för hur ett bra arbetsfordon ska vara utformat. Det har utmynnat i PRO Litium 3800 Van som fått fantastiskt bra betyg från användarna, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-TRON.

Fordonet kommer att visas upp på Fastighetsmässan i Malmö 26-27 februari.

Publicerades: 12 februari, 2020