Förvärma batteri i elfordon

Hur viktigt är det att förvärma batteriet?

När vinterkylan får sitt grepp om vårt land står vi inför en isande utmaning: elfordonens batterier gillar inte kyla. Detta fenomen påverkar inte enbart fordonens räckvidd utan även deras laddningstid, och i vissa fall att de kan ladda överhuvudtaget. Men exakt hur viktigt är det då att förvärma batteriet? Vi tar en titt på detta kylslagna ämne för att värma upp våra insikter.

Ett praktexempel är en YouTube-video (se videon längre ner på sidan) från Out of Spec reviews som publicerades förra vintern. Här utsatte Kyle och Alyssa sin Tesla Model 3 Performance för två dygns kyla, ned till 25 minusgrader. Deras experiment visade tydligt vikten av att hålla batteriet varmt.

När de kopplade in sin iskalla Model 3 till en Supercharger inleddes laddningen med blygsamma 5 kW, och då endast för att värma upp batteriet. Det tog över 40 minuter innan batteriet som initialt var laddat till 35 % började laddas effektivt, först med 23 kW och sedan med 50 kW.

Denna erfarenhet speglar den viktiga lärdomen att batteriförvärmning är avgörande för effektiv laddning och optimal prestanda i kallt klimat. Med ett förvärmt batteri hade bilen varit redo för snabbare laddning direkt vid ankomst till laddstationen.

Vi på E-TRON AB har länge förstått denna princip. I våra eldrivna arbetsfordon har vi redan implementerat batteriförvärmning som standard vilket vi nästan är helt ensamma om inom vår bransch. Detta säkerställer att våra fordon alltid är redo för effektiv laddning och maximal prestanda, oavsett väder. I vissa fall kan batteriförvärmning vara avgörande för att fordonet tar emot laddning överhuvudtaget.

Denna insikt är särskilt relevant i Sverige där vintertemperaturerna ofta dyker under fryspunkten. Att förvärma batteriet före laddning kan betyda skillnaden mellan ett obrukbart fordon och ett fullt fungerande.

Kom ihåg, en liten dos värme gör stor skillnad. Förvärm ditt batteri och håll ditt elfordon lika kvick och laddningsklar som en solig sommardag!

Publicerades: 28 november, 2023