Däck till elbil

En elbil är tyngre än en dieselbil, hur påverkas då däcken?

Övergången till elbilar har tagit fart de senaste åren och många företag väljer att byta till elbilar. Även om de har många fördelar jämfört med dieselbilar, är det viktigt att förstå vilken inverkan de har på däcken. Den effekt som elbilar har på däcken kan nämligen ha en betydande effekt på däckens livslängd.

Elbilar erbjuder många fördelar jämfört med dieselbilar. När du tar noga hänsyn till viktiga faktorer så som typen av däck, lastkapacitet och om däcken behöver bli justerade, kan du säkerställa att du får ut bästa möjliga prestanda av ditt elfordon.

Däcken på en elbil slits snabbare

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan el- och dieselbilar är just vikten på bilen. Elbilar tenderar att vara tyngre på grund av batteriet som driver fordonet. Det kan lägga till flera hundra kilos vikt till bilen. Den här extra vikten belastar däcken mer, vilket helt enkelt gör att de blir slitna snabbare.

Det finns undersökningar som visar på att då elbilar väger omkring 15 till 20 % mer än fossildrivna fordon, riskerar däcken att bli mer slitna. Även det faktum att elbilar har mer kraft vid acceleration och inbromsning gör att däcken får utstå mer stress och slitage.

När du väljer däck till en elbil måste du ta hänsyn till flera viktiga faktorer. Typen av däck är avgörande.

Välja däck till elbil

Det är bäst att välja däck som är speciellt utformade för elbilar, eftersom de här däcken är konstruerade för att klara den extra vikten. Dessutom ger de utmärkt stabilitet. För det andra bör du ha däckets lastkapacitet i åtanke. Lastkapacitet innebär alltså den maximala vikt som däcket klarar av att bära. Däck som har högre lastkapacitet är bättre rustade för att klara den extra vikten som en elbil innebär.

När du gör rätt däckval för elbilen får du ut mer av fördelarna med elfordon. Genom att överväga de här faktorerna kan njuta av en smidig och effektiv körupplevelse.

Få däcken att hålla längre

På grund av elbilens vikt kan det vara bra att ta hand om däcken lite extra, så att de håller längre. Exempelvis regelbundna däckrotationer och balansering kan hjälpa till att minimera slitaget och förlänga däckens livslängd. Dessutom är det viktigt att se till att däcken är korrekt pumpade, eftersom även det kan ha stor inverkan på däckens slitage.

Publicerades: 22 februari, 2023