Lastbalansering - hur funkar det?

Allt du behöver veta om lastbalansering

Lastbalansering är sannolikt ett ord som du har hört nämnas. Men vad innebär det egentligen – och hur fungerar tekniken? Vi hjälper till att reda ut begreppen. Häng med!

Elen in till varje hus och fastighet är säkrad upp till en viss nivå. Denna nivå mäter man i ampere. En vanlig familj klarar sig för det mesta på runt 20 ampere. Större fastigheter har oftast en högre storlek på sin säkring.

Om alla elbilar och elfordon skulle ladda på maximal effekt samtidigt finns det dock stor risk att säkringen kommer att lösas ut – proppen går som man brukar säga. Det gäller inte minst i större fastigheter likt flerfamiljshus med gemensamt garage. Säkringen skulle dessutom behöva vara oerhört stor om alla bilar ska kunna ladda på maximal effekt samtidigt utan problem.

Statisk och dynamisk lastbalansering

Lösningen på detta dilemma är lastbalansering, den teknik som förhindrar att proppen går genom att fördela elkapaciteten. Lastbalansering används för att fördela tillgänglig effekt i huset mellan de bilar som laddas. Enkelt uttryckt kan man säga att man portionerar ut elkapaciteten så att den sprids mellan förbrukningen som sker i huset och med bilen eller bilarna som ska laddas. Laddningen av elbilen är anpassad efter hur mycket elektricitet man kan använda för tillfället. Därmed kan man ladda sin bil utan att överbelasta huvudsäkringen.

Man brukar tala om två typer av lastbalansering idag:

Statisk lastbalansering

Detta är den typ av lastbalansering som man oftast hittar på offentliga laddstationer i städer, på publika parkeringsplatser och hos exempelvis bostadsrättsföreningar med garage. Elen finns alltid tillgänglig och laddplatserna på parkeringen delar på den maximala effekten som brukar vara samma som storleken på huvudsäkringen.

Dynamisk lastbalansering

Detta är den vanligaste formen av lastbalansering som används i villor och hus. Effekten fördelas beroende på hur mycket kapacitet som finns tillgängligt. När elförbrukningen i hemmet är hög blir det mindre el över till elbilen – och vice versa. Därmed blir belastningen av husets huvudsäkring aldrig för hög.

Att skaffa en elbil eller ett elektriskt arbetsfordon är oftast en smart investering. Se därför till att du även väljer lastbalansering till din laddstation. Då slipper du lägga pengar på att höja din säkringsnivå. Som grädde på moset kan du även ladda ditt fordon utan att behöva vara rädd för att proppen ska gå mitt i fotbollsmatchen eller under storkoket.

Publicerades: 26 oktober, 2021