Välj rätt laddbox till elbilen

Tre snabba tips till dig som ska köpa laddbox

Med en laddbox hemmavid eller på företaget gör du din laddning mer säker men även mer smidig att utföra. Dock är det inte alltid helt lätt att skilja på de olika laddboxarna och teknikerna som finns på marknaden. Därför bjuder vi på några snabba tips till dig som ska köpa ny laddbox.

Elbilar och elektriska arbetsfordon blir allt mer vanliga inslag på svenska gator och torg. I samma takt ökar även utbudet av laddboxar på marknaden i Sverige. Med en laddbox förser man sitt fordon med växelström från nätet, något som sedan det elektriska fordonet omvandlar till likström för att fylla på batteriet.

De allra flesta som äger ett elektriskt fordon laddar dessa över natten. Samtidigt är det viktigt att undvika att ladda genom ett vanligt eluttag. Det rekommenderas inte eftersom vanliga uttag är gjorda för att klara en hög belastning under lång tid. Det ökar risken för att brand uppstår. En laddbox som är korrekt installerad blir som en förlängning av bostadens eller lokalens elcentral och förhindrar att det uppstår svaga punkter mellan bilen och fastighetens elektriska kommandocentral.

Se till att alla krav på din laddbox är uppfyllda

Således är det bra att ha en laddbox istället för att ladda direkt från ett vanligt eluttag. Godkända laddboxar på den svenska marknaden erbjuder bland annat jordfelsbrytare och så kallad DC-läckagedetektering, en funktion som förhindrar att ström läcker från batteriet tillbaka in i elnätet igen. Så länge en laddbox uppfyller alla krav kan man ladda de flesta elfordon med dem – givet att man har korrekt kontakt.

Bestäm vilka tillval till din laddbox du vill ha

Utöver de krav som är grundläggande finns även en rad olika funktioner som alla sammantaget kan påverka slutpriset på laddboxen du vill installera hemma eller på jobbet. Bland annat rör det sig om vilken effekt du vill kunna ladda med (det vill säga hur snabbt batteriet kan laddas), om du vill styra laddningen från din smarta telefon eller om laddboxen ska ha en elmätare inbyggd. Det kan även handla om ifall du vill att laddboxen ska ha en RFID-läsare som man kan blippa en tagg på, eller om du vill ha inbyggd lastbalansering som ger skydd åt din huvudsäkring där hemma.

Välj rätt kabel till laddboxen

Olika bilar och fordon kräver ibland olika kablar. Laddboxar kan i dagsläget fås med både fasta kablar och separata löstagbara kablar. Om du äger mer än ett elektriskt fordon där kontakterna skiljer sig åt behöver du en löstagbar kabel för att kunna ladda vid en och samma box. Om du däremot bara har ett elektriskt fordon som kommer att använda sig av samma laddbox och din kabel kommer att sitta i hela tiden är det enklare att välja en fast anordning. Dock kan oxid byggas upp om kabeln sitter fast för länge vilket påverkar livslängden på sikt.

Lycka till med ditt nästa inköp!

Publicerades: 28 maj, 2021