Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda ett elfordon kan ta 15 minuter – eller hela natten. Tiden som går åt är till stor del beroende på vilken typ av uttag eller laddare man väljer att använda.

När människor hör om laddningstider för elektriska fordon jämför man dem ofta med de få minuter det tar att fylla på en bensintank, vilket ger mer räckvidd. Men faktum är att de flesta använder elbilar och elektriska fordon vid pendling och jobb dagtid vilket innebär att man oftast laddar på jobbet eller hemma medan man gör andra saker.

Den största faktorn som påverkar laddningstiderna är vilken typ av laddare du använder. Här är de vanligaste laddningsmetoderna som finns idag:

Nivå 1 – vanligt eluttag

Laddare i denna kategori använder sig av samma el som finns tillgänglig från eluttagen i ditt hus vilket innebär att du inte behöver installera någon ytterligare utrustning hemma. Även om det är prisvärt är laddning på detta sätt dock väldigt långsam – det kan ta många timmar för att ladda ett batteri fullt. Sådan här “nödladdning” ger dig oftast inte mer än någon enstaka mils räckvidd i timmen.

Nivå 2 – laddbox

Det är inte alltid som vanliga eluttag är dimensionerande för de höga effekter som krävs för att ladda elektriska fordon. Nivå 2-laddare är därför en vanlig syn både i bostäder och på kommersiella laddstationer. Dessa laddare går inte att ansluta till vanliga vägguttag, istället behöver du få hjälp med installationen. Laddstationer för hemmaladdning har oftast en effekt på 3,6 kW, 11 kW eller 22 kW. Högre kapacitet ger för det mesta kortare laddningstid.

Nivå 3 – snabbladdare

Många elbilar och elektriska arbetsfordon erbjuder en snabbladdningsfunktion vilket gör att batteriet kan laddas mycket snabbare än vad man kan göra hemma. Vid en snabbladdning kan batteriet laddas upp till 80 procent på cirka 20-30 minuter. Snabbladdare börjar bli en allt vanligare syn på våra gator, inte minst i städer och utmed motorvägarna. Dessa passar dig som ofta är på resande fot eller som kanske bor i en lägenhet och inte har tillgång till en hemladdare. Tänk på att många av de så kallade destinationsladdare som man kan hitta utanför hotell, parkeringshus och köpcentrum inte nödvändigtvis är snabbladdare. Istället brukar dessa ha samma kapacitet som de laddboxar som är vanliga i hem.

Fyra tips för att göra laddningen lite enklare:

  • Registrera dig för en tjänst som erbjuder laddningsstationer i Sverige om du oväntat behöver fylla på mer räckvidd på din resa.
  • Bekanta dig med publika laddstationer i ditt närområde innan du behöver använda dem på riktigt. På det här sättet spiller du inte onödig tid med att fumla med appen sent på natten på en okänd parkeringsplats.
  • Ta dig tid att lära dig den verkliga räckvidden för ditt elektriska fordon, och hur värme och luftkonditionering eventuellt kan minska din räckvidd. Oavsett vad tillverkaren lovar.
  • Se till att hitta en laddstation nära ditt arbete och bekanta dig med den när andra inte använder den.

Publicerades: 26 juli, 2021