Litiumbatteri till eldrivet arbetsfordon

LiFePO4 – vårt val av litiumbatteri till elfordon

Det är svårt i att tillräckligt stor utsträckning understryka vikten av rätt val av batteri för elfordon. Och även om valet ofta förknippas med frågan om drifttid, så är det väldigt många andra svåra överväganden som uppstår i samband med elfordonsproduktion. Särskilt i krävande nordiska miljöförhållanden.

Inte bara måste batterierna ha tillräcklig kapacitet, utan de måste även prestera i kallgrader, ha så låg miljöpåverkan som möjligt, vara kostnadseffektiva även på lång sikt och framförallt ha riktigt hög säkerhetsprofil.

För att göra det så lätt som möjligt för er att alltid göra ett miljövänligt, pålitligt och resurseffektivt val så utrustar vi alla våra fordon med järnfosfatbaserade litiumjonbatterier. Men vad är det som gör just denna teknik till ett bra val?

Ekonomiska, praktiska och säkerhetsmässiga fördelar

Till skillnad från många andra tillverkare av eldrivna arbetsfordon så använder vi uteslutande litiumjonfosfat-batterier (LiFePO4). Dessa är nämligen unikt lämpade för denna fordonstyp, och är det i särklass mest långsiktigt ekonomiskt fördelaktiga valet. Utöver det så är de i stort sett underhållsfria och väldigt pålitliga när det kommer till både drift och laddning.

Vad det innebär i praktiken är att man i slutändan får ett mycket mer pålitligt elfordon. Och om man någonsin har upplevt problem med andra elfordon, eller känt sig osäker huruvida fordonen ska klara regelbundet höga påfrestningar, så är elfordon med litiumjonfosfat-batterier lösningen på situationen.

  • Lägre driftkostnader även på lång sikt.
  • Innebär hög miljövänlighet då batterierna använder sig av naturligt förekommande järnfosfat.
  • Klarar unikt många laddningscyklar vilket säkerställer många års pålitlig drift.
  • Är ett bra val för nordiska förhållanden.
  • Marknadens i särklass säkraste batterilösning.

Man besparar sig även indirekt många kostnader då batterierna i stort sett är helt underhållsfria, och inte behöver bytas ut lika ofta som övriga batterityper. På det stora hela så blir de helt enkelt ett bättre val. I jämförelse med samtliga andra vanligt förekommande batterityper, oavsett om det handlar om nickelmetallhydridbatterier eller koboltoxid- och manganbaserade batterier så är de smidiga, pålitliga och mer lämpade för vår sorts elfordon.

Varför litiumjärnfosfat?

För många andra tillverkare och återförsäljare av elfordon är litiumjärnfosfat i nuläget inte ett alternativ. Endera för att deras fordon måste hålla en låg vikt, har särskilda kapacitetskrav, för att batterierna inte passar ihop med deras marknadsmodell eller tekniska lösningar, eller av helt andra skäl. Vi har däremot valt att prioritera denna batteriteknik, då vi anser att det är den på lång sikt mest hållbara lösningen för drift av eldrivna arbetsfordon.

Med fokus på smidighet, tillförlitlighet, kostnadseffektivitet och långsiktig hållbarhet så är litiumjärnfosfat för oss ett naturligt val. Batterierna har precis den sorts kapacitet och effekt som krävs för att våra arbetsfordon ska prestera i enlighet med förväntningarna. Så om ni vill ha lägsta möjliga kostnader och högsta möjliga pålitlighet, även i det långa loppet, så rekommenderar vi definitivt att ni överväger eldrivna arbetsfordon med litiumjärnfosfatteknik. Det är även tryggt att veta att de är skonsamma mot både människor och miljö, då de saknar i princip alla hälso- och miljörelaterade problem som alltför ofta präglar andra batterityper.

Publicerades: 21 september, 2020