Eldrivet fordon levererar mat till Snälltåget

Snälltågets resenärer får lokalproducerad mat levererad fossilfritt

Smak-Sak är företaget som ser till att Snälltågets alla resenärer får äta god, hälsosam och lokalproducerad mat under sin tågresa. Nu kommer maten dessutom levereras helt fossilfritt med ett nytt specialbyggt elfordon från E-TRON AB.

Smak-Sak sköter alla matleveranser till Snälltågets bistrovagnar som under coronafria tider kan bli upp emot 4-5 leveranser om dagen. All mat produceras i en produktionsanläggning någon kilometer från Malmö centralstation och leveranserna sker från och med nu med ett specialbyggt eldrivet skåpfordon ända fram till tågvagnen.

Företaget bakom det specialbyggda fordonet är E-TRON AB som arbetat med eldrivna fordon sedan 1993. 

– Det här var ett jätteroligt projekt ihop med Smak-Sak. Vi arbetar oftast med lite mer standardiserade modeller för last mile, fastighet- och grönyteskötsel samt industrier. På senare tid har efterfrågan på speciallösningar ökat markant, vilket vi tycker är både positivt utmanande och roligt. Med vårt egenutvecklade fordonsmärke PRO Litium har vi stora möjligheter att göra just sådana här specialbyggen då fordonen inte serietillverkas, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-TRON AB.

Fordonet i det här fallet är en specialbyggd version av PRO Litium 3800. Ett 100% eldrivet fordon med en topphastighet på 33 km/h och en lastkapacitet på 1000 kg. Den är byggd helt i rostfritt stål och aluminium för att vara så underhållsfri som möjligt.

Till bekvämligheterna hör komfortfjädring, servostyrning, ställbar ratt, eluppvärmd framruta, backkamera samt komfortstolar med trepunktsbälten. Batterikapaciteten är anpassad för en hel arbetsdags användande utan behov av mellanladdning.

Taket och ena sidan är öppningsbar så att personal kan stå upprätt i skåpet. Golvnivån ligger i linje med tågets golv för att underlätta vid lastning från fordonet in i tågvagnen.

– Vi är supernöjda med vår nya fordonslösning. Tidigare använde vi en lastbil som körde till centralstationen och lastade över maten till en truck av lite äldre modell. Trucken körde sedan sista biten fram till tågvagnen. Med vårt nya eldrivna skåpfordon kan vi köra direkt från vår produktionsanläggning ända fram till tågvagnen. Det spar både tid och pengar men framförallt miljön, säger Erik Bjergert Elgaard som är VD på Smak-Sak.

Både Snälltåget och Smak-Sak har ett stort fokus på miljön. All mat som produceras av Smak-Sak sker lokalt i produktionsanläggningen. Maten produceras samma dag och består endast av råvaror från lokala leverantörer. Alla plastartiklar har tagits bort och maten levereras i glasskålar eller tallrikar.

Förutom att leverera mat till Snälltåget har Smak-Sak även planer på att använda det nya fordonet till leveranser av frukostabonnemang till företag i Malmö.

Publicerades: 15 februari, 2021