Så påverkar varmt väder elbilen

Så påverkar varmt väder elektriska fordon

Sommartid i Sverige brukar innebära varmt väder – för det mesta iallafall. Elektriska fordon gillar dock inte värme särdeles mycket och varmt väder kan ha ett antal negativa effekter. Men genom att känna till hur värme påverkar din bil eller ditt arbetsfordon kan man också minimera effekterna.

Räckvidd

Extrema väderförhållanden har en betydande inverkan på elektriska fordons räckvidd, enligt forskning utförd av American Automobile Association (AAA). Vid temperaturer på 35 grader och med luftkonditioneringen påslagen minskar räckvidden med upp till 17 procent för vissa bilmodeller. Man kan därför med gott samvete vidta flera åtgärder för att maximera räckvidden vid varmt väder. Några idéer inkluderar att begränsa användningen av batterikrävande funktioner likt luftkonditionering och ljudanläggningar samt att upprätthålla en jämn hastighet för att minimera acceleration och inbromsningar. Du kan också använda energibesparande inställningar när det är möjligt och försöka begränsa vikten i bilen. Att planera kan också vara klokt – kyl ned fordonet medan den fortfarande är inkopplad i laddaren så det är rätt temperatur när du ska påbörja en resa. Detta gör inte bara resan bekvämare för dig och dina passagerare, det är även skonsamt för batteriet.

Batterilivslängd

Alla batterier försämras med tiden. Men vissa omständigheter gör att batterierna försämras snabbare. En studie av 6 000 elbilar som utfördes av Geotab visade att bilar som används i områden med varmt klimat minskar batteriets hälsotillstånd snabbare än bilar som hittas i tempererade klimat. Dessutom upplevde personer som använde snabbladdare i varma klimat en ännu snabbare nedbrytningshastighet. Snabbladdning av batteriet skapar högre temperaturer som kan förvärra den effekt som varmt väder har på batteriet.

Däcksäkerhet

Varmt väder kan minska tillförlitligheten och säkerheten för alla bildäck. Felaktigt uppblåsta däck kan överhettas på sommaren och i värsta fall kan detta leda till att de går sönder. Däck med felaktigt lufttryck minskar även fordonets effektivitet. För att se till att dina däck är i bra skick, använd en däcktrycksmätare för att kontrollera lufttrycket varje månad. Pumpa däcken enligt bilens specifikationer.

Bilförvaring

När du inte använder ditt elektriska fordon, se till att förvara det på en plats som inte är för varm. Värme orsakar onödig belastning på batteriet, vilket förkortar dess livslängd och dränerar dess laddning. Helst ska du lämna din bil i skuggan eller i ett garage med tak. Om detta inte är ett alternativ kan solskydd hjälpa till att hålla solstrålarna borta från fordonet. När bilen står still bör man hålla den ansluten till en laddare om det går. Detta gör att klimatkontrollfunktionerna kan fortsätta att kyla bilens batteri vid behov.

Publicerades: 19 juli, 2021